انتخاب رشته

معرفی رشته بینایی سنجی | قبولی، تحصیل و درآمد بینایی سنجی

امروز سراغ رشته‌ای خواهیم رفت که با مهم‌ترین عضو بدن یعنی چشم سر و کار داره

 

سلام به تمام مشتاقان انتخاب رشته. امروز قراره که تمامینو به سراغ معرفی رشته بینایی سنجی رفته و سیر تا پیاز قضیه درآمد رشته بینایی سنجی و بازار کار این رشته را برای شما موشکافی کند. در ادامه دروس رشته بینایی سنجی در دانشگاه و مدت تحصیل رشته بینایی سنجی را خدمت شما شرح خواهیم داد تا تصمیم‌گیری انتخاب رشته برای شما عزیزان آسان‌تر گردد. اگر به رشته بینایی سنجی علاقه دارید حتما باید از رتبه لازم رشته بینایی سنجی هم با خبر باشید تا هدفتون را به خوبی بشناسید. که ما این مهم را برای شما در این مقاله یعنی مقاله معرفی رشته بینایی سنجی آماده کرده‌ایم. با تمامینو همراه باشید تا معرفی رشته بینایی سنجی را با هم آغاز کنیم.

معرفی رشته بینایی سنجی

شاید وقتی در ابتدا اسم رشته بینایی سنجی به گوش شما برسد به یاد مطب آقای دکتر و عینک و… بیافتید. ابتدا بیایید دیدگاهمون را به قضیه درست کنیم. علم بینایی حاوی ۲ گروه بندی خاص به نام‌های چشم پزشکی و بینایی سنجی است. چشم پزشکی همان رشته پزشکی خودمان است که از طریق ورود به رشته پزشکی تخصص خود را در زمینه چشم پزشکی دریافت کرده و آقای دکتر ماست.رشته بینایی سنجی مستقلا دارای تعاملات بیشتری با موضوعات مراقبت‌های بینایی و بهداشت چشم است و در این زمینه‌ها نقش خود را ایفا می‌کند.

افراد شاغل در این رشته عموما در پیداکردن مشکلات و عیوب کاهشی و انکساری بینایی نقش آفرینی می‌کنند که تهیه ابزار و وسایل مورد نیاز و ساخت اغلب عینک طبی برای افرادی که دارای مشکلات بینایی هستند، درمان‌ انواع تنبلی چشم بچه‌ها و… تعدادی از کارهای این افراد است.

البته باید بدانید که نیاز به بینایی سنجی در کشور چند برابر چشم پزشکی است. دقیقا مثل پرستاری که چند برابر پزشکی است. یعنی بازار کار و درآمد رشته بینایی سنجی به نسبت دیگر رشته‌ها بهتر است. مدت تحصیل رشته بینایی سنجی بسیار کوتاه بوده و شامل دوره‌های ۴ ساله کارشناسی و کارشناسی ارشد بوده و حتی امکان تحصیل آن در مقطع دکترای بینایی سنجی نیز وجود دارد.

ویژگی‌های یک بینایی‌سنج(اپتومتریست)

وقتی که دانشجویان به مدرک لیسانس در کارشناسی رشته بینایی سنجی میرسند در اصل یک اپتومتریست ماهر و توانا هستند. این فرد باید ویژگی‌های خاصی داشته باشد تا از این رشته لذت کافی برده و کمتر فرسایش یابد. همونطور که میدانید این رشته کار کاملا کلیر و پاک و تمیزی بوده و با مشکلات بیمارستانی و مریض و زخم و بیمار‌های واگیر‌دار و عفونی سر و کله نمی‌زند. شیفت شبانه و استرس کار در بیمارستان و… هم نداره. این شغل در اصل با چشم انسان کار دارد که اندام بسیار خاصی محسوب می‌شود.

محل کار یک بینایی سنج (اپتومتریست)

شاید فکر می‌کنید با کارشناسی بینایی سنجی نمی‌توان مطب و دفتر کار داشت که کاملا غلطه. این فراد از بیمارستان گرفته تا کلینیک‌های خصوصی چشم و… امکان فعالیت دارد و حتی می‌تواند وارد ارگان‌های کشوری و لشکری شده و در ارتش و سازمان‌های نظامی فعالیت کند. این شغل در اینجا محدود نشده و حتی می‌تواند در برخی کارخانه‌ها و کارگاه‌های خاص از جمله ساخت مواد و وسائل درمانی و… در زمینه چشم‌پزشکی فعالیت کند. و مهمتر از همه امکان تاسیس یک دفتر کار وجود دارد که البته به یک بودجه کافی و سرمایه اولیه دارد. و کسانی هم که تا دکترای بینایی سنجی بخونن میتونن جز هیئت علمی دانشگاه باشند.

چطور وارد رشته بینایی سنجی شویم؟

خب در اینجای مقاله معرفی رشته معرفی رشته بینایی سنجی به سراغ را‌ه‌های ورود به رشته بینایی سنجی می‌رویم تا ببینیم چطور میشه وارد دانشگاه شد و رشته بینایی سنجی را تحصیل کنیم؟ البته ممکن است که فکر کنید که را های زیادی وجود دارد اما همین اول خدمتتون عرض کنم که تنها دو راه وجود دارد که یکی کنکور سراسری تجربی است و دیگری شرایط خاص سازمان سنجش است که برای این رشته به طور کاملا محدود و نادر رخ میدهد. پس ما بیشتر این مدت را به نحوه ورود به دانشگاه از طریق کنکور سراسری میپردازیم پس همراه ما باشید تا معرفی رشته بینایی سنجی را ادامه دهیم.

کنکور سراسری راه ورود به بینایی سنجی

کنکور تجربی مهم‌ترین راه ورودی به دانشگاه برای رشته بینایی سنجی است. افرادی که می‌خواهند وارد این رشته شوند ابتدا باید در کنکور تجربی ثبت‌نام کنند. سپس این افراد می‌توانند با شرکت در کنکور تجربی و دستیابی به رتبه لازم رشته بینایی سنجی به افزودن رشته بینایی سنجی در لیست انتخاب رشته خود کنند.

رتبه لازم رشته بینایی سنجی چقدره؟

خوبه که بدونید رشته بینایی سنجی دارای ورودی خیلی کمی است که ورودی دانشگاه‌ها حدود 150 نفر است. پس قطعا باید رتبه خوبی کسب کرد تا امکان انتخاب بینایی سنجی به عنوان هدف در لیست انتخاب رشته فراهم شود. برای دستیابی به رتبه لازم رشته بینایی سنجی کسب درصد خوب در دروس زیست و شیمی بسیار مهم‌تر از دیگر دروس بود چون ضریب و اهمیت والاتری دارند. در اینجا رتبه لازم رشته بینایی سنجی را برای شما فراهم کرده‌ایم.

درصد لازم رشته بینایی سنجی در کنکور تجربی

همانطور که در قسمت قبل ذکر کردم یکی از مهم‌ترین فاکتورهای رتبه خوب، درصد مناسب درکنکور است که از تاثیر معدل بیشتر بوده و باید بیستر مد نظر قرار گیرد.درس زیست و شیمی با ضریب بالا امکان امکان درصدی خوب و مناسب شما را فراهم میکند. پس سعی کنید که در این درسها بخصوص زیست کنکور سرمایه گذاری ویژه‌ای کنید. مثلا کلاس کنکوری بروید یا در آزمون‌هایی مثل قلمچی، ماز، گزینه دو شرکت کنید که برای زیست کنکور آماده یاشید. گروه آموزشی تمامینو بخاطر تاثیر زیاد این درس تصمیم گرفته تا مقالات ویژ‌ای را برای شما در درس زیست فراهم کند که هم‌اکنون میتوانید از طریق لین‌های زسر به آنها دست پیدا کنید.

هفت خوان زیست کنور سراسری

شیوه مطالعه درس زیست شناسی

برنامه ریزی دقیق در درس زیست

استراتژی درس زیست در کنکور

و در ادامه آن را به خوبی بررسی خواهیم کرد. دانشجویان این رشته پس از قبولی در کنکور و وارد به دانشگاه وارد کارشناسی رشته بینایی سنجی می‌شوند که در ادامه مقاله معرفی رشته بینایی سنجی آن را به دقت بررسی میکنیم و دروس رشته‌ بینایی‌ سنجی را به شما معرفی خواهیم کرد. راستی در اینجای معرفی رشته بینایی سنجی باید بگم که گزینش کشوری دارد و بومی گزینی در آن وجود ندارد. دانشگاه‌های ارائه کنند آن هم بسیار بسیار کم است.

کارشناسی رشته بینایی سنجی در دانشگاه

پس از کنکور تجربی و ورود به رشته بینایی سنجی افراد وارد مقطع کارشناسی بینایی سنجی شده که حاوی بیش از ۱۵۰ واحد درسی است که دروس رشته بینایی سنجی به طور کاملی در تصویر زیاد مشخص شده‌اند. مدت تحصیل رشته بینایی سنجی در مقطع کارشناسی حدودا ۴ سال یا ۸ ترم دانشگاهی بوده که با توجه به مدت تحصیل از مزایای کاری بالا بعد تحصیل برخوردار خواهند بود. دانشجویان رشته بینایی سنجی در مقطع کارشناسی دروس تخصصی و عمومی داشته بیشتر ۱۵۰ واحد شامل دروس تخصصی است.

همانطور که در ابتدای مقاله معرفی رشته بینایی سنجی ذکر کردیم این رشته هر سه مقطع کارشناسی، ارشد و دکترای بینایی سنجی وجود دارد. راستی: مثل اغلب دیگر رشته‌ها مقطع کارشناسی دارای گرایش خاصی نمی‌باشد. و افرادی که این مقطع را به پایان می‌رسانند مدرک لیسانس خود را دریافت می‌کنند و به یک اپتومتریست تبدیل می‌شوند.

حتما یه سوال خاصی برایتان پیش آمد.

اپتومتریست کیست؟

خب دوستان اپتومتریست همان کسی است که در رشته بینایی‌ سنجی لیسانس خود را دریافت کرده که اگر بخواهم خودمانی توضیح دهم همان بینایی سنج(اپتومتریست) خودمان است. یک اپتومتریست پس از دریافت مدرک و ورود به بازار کار امکان تجویز کمکی مثل لنز‌ها و انواع عینک‌های طبی و رمانی را تجویز می‌کند و به سلامت چشم و توصیه‌های مراقبتی به بیماران میپردازد. حتی ساخت این موارد و دیگر وسائل از جمله ساخت عدسی و … زیر نظر و حتی توسط اپتومتریست انجام میشود که می‌توان آن را نقش مثبتی در درآمد رشته بینایی سنجی طلقی کرد. اپتومتریست همچنین توانایی بررسی بیماری‌ها و ارجاع بیماران برای درمان یا جراحی چشم به متخصص را دارد.

کارشناسی ارشد بینایی سنجی در دانشگاه

رشته بینایی سنجی در اصل دانش مراقبت‌های بهداشتی از چشم است که بسیار گسترده هست. یک اپتومتریست پس از گذر از مقطع کارشناسی وارد مقطع کارشناسی ارشد بینایی سنجی می‌شود. این رشته به خاطر این که کمی اختصاصی بوده و دانشگاه‌های ارائه دهنده آن بسیار کم بوده و ظرفیت آن محدود است ورودی کمی به این مقطع وجود دارد و اگر به دنبال رسیدن به این مقطع و مقاطع بالاتر هستید باید که حتما تجربه کافی و نمره کافی را به دست آورید.

ورودی این مقطع کمتر از ۲۰ نفر بوده و افرادی که وارد ارشد بینایی‌ سنجی میشوند نسبت به دیگر افراد آینده درخشان‌تری خواهند داشت. همچنین ارشد پرستاری ۲ ساله بوده که به زبان دانشگاهیی، ۴ ترم است و بیش از ۳۰ واحد درسی داشته که نشان‌دهنده‌ی کم حجم بودن مطالب و دروس رشته بینایی سنجی به نسبت مقطع قبلی است. در ادامه مقاله معرفی رشته بینایی سنجی بهتر است که سری به دکترای بینایی سنجی هم بزنیم.

دکترای بینایی سنجی در دانشگاه

این مقطع پس از مقطع کارشناسی ارشد بینایی سنجی بوده که دیگه ته ته این مقطع در کشور ماست. دستیابی به مدرک این رشته کمی سخت و طاقت فرسا بوده و در صورت مهاجرت امکان تحصیل راحت‌تر و… برای شخص فراهم خواهد بود. مدت تحصیل رشته بینایی سنجیبه طور کلی هم اندازه دیگر رشته ها بوده.

طرح ۲ ساله خدمت مناطق محروم رشته بینایی سنجی

برخی از رشته‌های علوم پزشکی شامل یک طرح ۲ ساله اجباری هستند اما رشته بینایی سنجی از این امر مستثنی بوده و این طرح خدمت مناطق محروم برای رشته بینایی سنجی اختیاری بوده و اپتومتریست ها بعد از هر مقطع می‌توانند ۲ سال را به طور اختیاری در طرح شرکت کنند. البته این کار به نفع اپتومتریست‌ها بوده و بر روی درآمد رشته بینایی سنجی و آینده این رشته تاثیر به سزایی دارند. مثلا اگر یک فرد اپتومتریست که به تازگی لیسانس خود را دریافت کرده و بخواهد دفترکار خود یا به نوعی مطب برای خودش بزنه باید گواهی پایان طرح را گرفته باشه تا کارش سریعتر راه بیافتد.

بازار کار و درآمد رشته بینایی سنجی

شاید باورش براتون سخت باشه ولی این رشته سالانه حدود ۲۲۰ نفر ورودی داشته و گزینش آن کشوری است. البته به طور قطع معلوم است که تعداد اپتومتریست‌ها در کشور محدود و کم باشد. اما نباید فراموش کرد که هر چقدر در این رشته مدرک بالاتری داشته باشیم شاهد میزان بیشتری از درآمد رشته بینایی سنجی هستیم. البته نباید از نقش درمانگاه‌های خصوصی و دفتر کار اپتومتریست‌ها چشم پوشی کرد. اپتومتریستی که با لیسانس خود وارد بازار کار می‌شود درآمد و حقوقی با حداقل ۷ میلیون خواهد داشت. البته این مقدار قابل افزایش بوده و با تاسیس مرکز و دفترکار قابل افزایش خواهد بود به طوری که درآمد به بیش از ۲۰ میلیون خواهد رسید.

امیدوار هستم که این مقاله به انتخاب رشته و هدف مورد نظر شما کنک کرده باشد.

❓️سوالات متداول

✅️ شرایط تاسیس مطب و دفتر کار شخصی رشته بینایی سنجی چیست؟

در رشته بینایی سنجی برای تاسیس دفتر کار نیازمند طی یک دوره دو ساله اختیاری طرح مناطق محروم در کشور هستید تا امکان تاسیس مطب فراهم شود. البته به غیر از این شرایط، مدارک خاص دیگری نیز وجود دارد. که مهم‌ترین آنها مدرک تحصیلی است که دانشگاه به فارغ‌التحصیلان لیسانس و دکترا و … می‌دهد.

✅️ وظیفه اپتومتریست چیست؟

اپتومتریست در زمینه تشخیص و درمان و حتی رفع عیوب انکساری بینایی نقش مهمی دارد. همچنین ساخت موارد و لوازم کمکی از جمله عینک و عدسی‌های بینایی از انواع آن هستند. همینطور این افراد توانایی تجویز و… را دارا هستند.

✅️ کدام دانشگاه‌ها در رشته بینایی سنجی دانشجو میپذیرد؟

تعداد پذیرفته شدگان رشته بینایی سنجی به طور زیادی محدود بوده و دانشگاه‌های این رشته نیز کم و انگشت شمار است که مهم‌ترین آنها دانشگاه علوم‌پزشکی تهران،مشهد و سیستان بلوچستان است و حتی دانشگاه شهید بهشتی تهران هم در رشته بینایی‌ سنجی دانشجو می‌پذیرد. پس باید برای رسیدن به این رشته حسابی تلاش کنید.

✅️مدت تحصیل رشته بینایی سنجی چقدر است؟

دانشجویان رشته بینایی سنجی باید در قطع کارشناسی بینایی سنجی در مدت ۴ سال که ۸ ترم دانشگاهی بوده و بیش از ۱۵۰ واحد درسی را طی این چهار سال پیش‌رو خواهند داشت.

امیرحسین رفیعی

مدیریت و پشتیبانی وبسایت هستم و درصورت بروز هرگونه مشکل درخدمتتونم!

نوشته های مشابه

یک دیدگاه

دیدگاهتان را بنویسید

همچنین ببینید
بستن