انتخاب رشته

معرفی رشته مامایی | بازارکار – مزایا و معایب – مهاجرت – نظرات دانشجویان

برسی جامع رشته مامایی در گروه آموزشی تمامینو!

سلام خدمت دوستان خوب تمامینویی! با شما هستیم تا یک رشته جذاب را بهتون معرفی کنیم. این مقاله معرفی رشته مامایی رو صفر تا صد معرفی براتون شرح میده پس همراه ما باشید! راستی میدونستم که بازارکار و درآمد رشته مامایی و حتی مزایا و معایب رشته مامایی براتون مهمه پس تصمیم گرفتم تا این موضوعات را براتون بیشتر توضیح بدم. راستی در مورد مامایی یا پرستاری هم بحث مفصلی داریم.آماده‌اید؟

معرفی رشته مامایی

رشته مامایی یکی از پرطرفدارترین رشته‌های داخل دانشگاه علوم پزشکی است. که به مراقبت و مشاوره برای زنان در طول دوران بارداری، زایمان و پس از زایمان می‌پردازد. ماماها، با عنوان اعضای حرفه‌ای در تیم مراقبت از زنان و زایمان، وظایف متنوعی از جمله آموزش و راهنمایی زنان در مورد مراقبت‌های بارداری، آماده‌سازی برای زایمان، کنترل و نظارت بر سلامت مادر و نوزاد دارند. و ارائه مشاوره در مورد باروری و طرح‌ریزی خانواده و ارائه پشتیبانی روانی به زنان در طول این دوره‌ها از دیگر مسئولیت آنها است. ماماها نقش مهمی در حفظ سلامت مادر و نوزاد تازه بدنیا آمده و کاهش خطرات و مشکلات جدی در طول بارداری و زایمان مادران باردار نقش دارند و به عنوان اعضای محوری تیم مراقبت از زنان و زایمان تعامل و همکاری مفیدی با سایر اعضای تیم پزشکی دارند تا به بهترین نتایج برای زنان و نوزادان برسند.

 برای ورود به رشته مامایی باید چه ویژگی‌هایی داشته باشیم؟

ورود به رشته مامایی نیازمند برخی ویژگی های خاص است. یک ماما باید دارای مهارت های ارتباطی کلامی بالا باشد تا بتواند با بیماران و خانواده‌های آنها به خوبی ارتباط برقرار کند. همچنین، صبر و تحمل استرس نیز از ویژگی های مهم یک ماما موفق است، زیرا در طول فرآیند زایمان و مراقبت پس از زایمان ممکن است با موقعیت‌های پیچیده و ناخوشایندی رو در رو شود.

دقت و دقت نیز از اهمیت بالایی برخوردار است، زیرا خطاهای کوچک در مامایی ممکن است آسیب های جدی به بیمار یا نوزاد ایجاد کند. به علاوه، یک ماما باید دارای قدرت تصمیم گیری و مسئولیت پذیری باشد، زیرا در برخی مواقع ممکن است بخشنامه‌های سریع و کار برانگیزانده ای را بر عهده داشته باشد. در نهایت، داشتن عشق و علاقه به کار مامایی و توانایی همکاری با تیم های درمانی دیگر نیز از مهم‌ترین ویژگی‌های لازم یک ماما است.

طول تحصیل رشته مامایی در دانشگاه

در اینجای مقاله معرفی رشته مامایی باید بریم سراغ طول تحصیل مامایی در دانشگاه. این رشته در حدود 4 سال یا همان ۸ ترم تحصیلی خودمان است که توسط دانشجویان انتخاب شده و با تحصیلات و آموزش‌های لازم، آنها را برای ارائه خدمات به زنان در زمان‌های مختلف تجهیز می‌کند. ماماها در مراکز بهداشتی، بیمارستان‌ها و مطب‌ها مشغول به کار می‌شوند.

البته این نکته حائز اهمیت است که در ترم‌های پایینتر بیشتر دروس جنبه تئوری دارند و با ورود دانشجو به بیمارستان نقش دروس عملی پر رنگتر میشود و آنها را با حقیقت رشته مامایی رو در رو میکند. نقش مهمی در حفظ سلامتی زنان و نوزادان دارند. این رشته همچنین به دلیل اهمیت بالای خدماتی که ارائه می‌دهد، در حال گسترش و توسعه است و همواره نیاز به کادر متخصص و مجرب در این حوزه وجود دارد.

همچنین بخوانید: معرفی صفر تا صد رشته پرستاری

ادامه تحصیل رشته مامایی

ادامه تحصیل رشته مامایی در مقاطع بالاتر  یک گام اساسی برای افرادی است که علاقه‌مند به حوزه مراقبت و مشاوره به زنان در طول دوران بارداری و زایمان هستند. با ادامه تحصیل در مقاطع بالاتر مثل ارشد، ماماها می‌توانند دانش و مهارت‌های دقیقتر را درباره مراقبت و نگهداری از زنان در طول دوران بارداری و زایمان به دست آورند. این شامل مطالعه درباره تغذیه، تمرینات، روش‌های صحیح طبیعی زایمان، روش‌های راهنمایی و مشاوره به زنان می‌شود.

همچنین، ادامه تحصیل در رشته مامایی در مقاطع بالاتر به ماماها این امکان را می‌دهد تا به عنوان متخصصانی در حوزه‌های مشخصی مانند مراقبت و نگهداری از زنان در سنین بالا یا در مواقع خاص مانند زایمان‌های سخت مادران باردار فعالیت کنند. افراد پس از کسب مدرک کارشناسی از دانشگاه مبدا خود، می‌توانند در مقطع کارشناسی ارشد ناپیوسته در دانشگاه‌های مختلف کشور به تحصیل خود ادامه دهند.

دوره کارشناسی ارشد رشته مامایی که اکثرا در بیمارستان‌ها و مراکز درمانی برگزار میشود حدود ۴تا ۶ ترم وابسته به تصمیم مرکز آموزشی است. ماما طی دو تا سه سال سعی می‌کند که تجارب لازم را کسب کند  و پس از اتمام آن، ماماها می‌توانند در مقطع دکترا به تحصیل بپردازند.

ادامه تحصیل از کارشناسی مامایی به پزشک تخصص زنان در ایران شدنی است؟

تبدیل شدن از یک ماما به یک پزشک تخصص زنان در زمان حال اینطور به نظر می‌رسد که ممکن نمیباشد. تحصیلات پزشکی در ایران شامل یک دوره هفت ساله تحصیل در رشته پزشکی و سپس دوره تخصصی چند ساله است. در حالی که تحصیلات مامایی شامل یک دوره چهار ساله تحصیل در رشته مامایی می‌باشد.

بنابراین، تبدیل شدن از ماما به پزشک تخصص زنان نیازمند طی کردن دوره های تحصیلی بیشتر و کسب مدارک پزشکی است. که به نظر می‌رسد در حال حاضر ممکن نیست. اما با توجه به اهمیت و نیاز به تخصص های زنان در حوزه بهداشت و درمان، امکان توسعه و ارتقای تحصیلات مامایی تا حدی که بتواند یک ماما را قادر به انجام برخی از وظایف پزشکی در حوزه زنان کند، می‌تواند مورد بررسی قرار گیرد. و در مناطقی به شکل پایلوت و آزمایشی مورد انجام قرار گیرد. راستی میدونستید که با بالا رفتن مدرک تحصیلی درآمد رشته مامایی  افزایش پیدا می‌کند و ۲ برابر میشود؟

مزایا و معایب رشته مامایی

🔆مزایا و معایب رشته مامایی کدامند؟

رشته مامایی مثل بقیه رشته‌ها خوبی‌ها و معایب مخصوص به خود را دارد. تمامینو تصمیم گرفته تا ابتدا معایب رشته مامایی را بررسی کند و در ادامه به بررسی خوبی‌های آن بپردازد. بزرگترین دغدغه‌ها و چالش‌های این رشته درباره بازارکار و محل فعالیت افراد است که ذهن هر دانشجوی مامایی را به خود درگیر می‌کند. خب بریم سراغ معایب.

❌️معایب رشته مامایی

یکی از بزرگترین معایب رشته مامایی، بارکد بودن زندگی حرفه‌ای ماماهاست. ماماها برای انجام وظایف خود و رعایت قوانین و مقررات حوزه سلامت، باید به روال‌ها و فرآیندهای خاصی پایبند باشند. و تنها بخشی از نقش آنها شامل مراقبت‌های پزشکی و مشاوره است. به عبارت دیگر، ماماها در حین انجام کارها و وظایف خود باید طبق اصول و دستورالعمل‌ها و روش‌های مشخص عمل کنند و این می‌تواند باعث کاهش انعطاف‌پذیری و نوآوری در کار ماماها شود.

برای مثال، ممکن است یک ماما میل داشته باشد که در زمان مشاوره با زنان و مادران باردار بیشتر به صحبت و گوش کردن به نیازهای آنها بپردازد. اما ممکن است بر اساس دستورالعمل‌ها باید به طور محدودتری به این موضوع پرداخته شود.

برسی جامع آزمون قلمچی از گروه آموزشی تمامینو در تاریخ 7 فروردین 1402

سر و کار رشته مامایی با خون و…

مشکل احتمالی بعدی تماس با موارد زیاد خون و موارد عفونی است که احتمالا در اتاق زایمان بوجود می‌آید و ممکن است سبب بیماری‌های دیگری برای ماما شود. اما با رعایت نکات ایمنی و بهداشتی امکان سرایت این بیماری‌ها به حداقل و استاندارد می‌رسد.

یکی از معمول‌ترین معایب رشته مامایی حقوق و درآمد پایین رشته مامایی است که از همان ابتدا همراه کارشناس‌های مامایی است. درآمد رشته مامایی حدودا از ۸ میلیون شروع می‌شود و با توجه به افزایش تجربه و سابقه کاری افزایش پیدا می‌کند. البته اوضاع همیشه اینطور نیست و ممکن است در آینده با ایجاد تبصره‌های جدیدتر این مشکلات رفع شوند.

از دیگر معایب رشته مامایی شامل شیفت‌های کاری نامنظم و ساعت‌های بلند کاری است. ماماها عموما باید در شیفت‌های 24 ساعته کار کنند و در صورت لزوم برای مراقبت از بیماران باید در شب‌ها و تعطیلات نیز در دسترس باشند. این باعث می‌شود که ماماها زمان کمتری را برای خانواده و زندگی شخصی خود صرف کنند و ممکن است باعث ایجاد استرس و تنش روانی برای آنها شود. علاوه بر این، ماماها ممکن است در برخی مواقع مواجه به شرایط خطرناکی باشند. به عنوان مثال، در حین انجام زایمان، ماماها ممکن است با مشکلات جدی و پیچیده روبرو شوند که نیاز به تصمیم‌گیری سریع و دقیق دارد.

انتخاب رشته‌ کنکور 1402 معرفی رشته‎‌هایی تجربی

🤯مشکلات ناشی از معایب مامایی

این مسئله می‌تواند باعث ایجاد فشار روحی و استرس برای ماماها شود و در برخی موارد ممکن است به عواقب جدی برای سلامتی خود ماماها و بیماران منجر شود. برای جبران این معایب باید بهبود شرایط کاری ماماها و افزایش انعطاف‌پذیری در انجام وظایف آنها مدنظر قرار گرفته شود. همچنین، باید برنامه‌ها و آموزش‌هایی برای مدیریت استرس و فشار روحی ماماها ارائه شود تا بتوانند به بهترین شکل ممکن در خدمت به سلامتی زنان و جنین‌ها عمل کنند.

✅️مزایای رشته مامایی چیه؟

رشته مامایی به فراگیری و کسب مهارت‌های مربوط به مراقبت از مادران در طول دوران بارداری، زایمان و پس از زایمان می‌پردازد. این رشته دارای مزایای بسیار زیادی است. یکی از مهم‌ترین مزایای رشته مامایی این است که این حرفه امکان کمک به زنان در یکی از مهم‌ترین دوران‌های زندگی‌شان را فراهم می‌کند.

ماماها اگرچه به زنان در طول دوران بارداری، کمک می‌کنند اما وظیفه آنان با زایمان مادران تمام نمیشود بلکه این مسئولیت بیشتر میشود.اما این مسئولیت با مراقبت‌های پزشکی بعد از زایمان ادامه دارد. ماماهادر  پس از زایمان به مادران نوزادان کمک می‌کنند و به آن‌ها راهنمایی می‌کنند تا بهترین مراقبت‌های پزشکی را دریافت کنند و سلامتی خود و نوزاد خود را حفظ کنند.

علاوه بر این، ماماها نقش مهمی در آموزش و آگاهی‌دادن به زنان و خانواده‌ها درباره سلامت جنسی، برنامه‌ریزی خانواده و مراقبت از نوزاد دارند. به این ترتیب، رشته مامایی می‌تواند در بهبود سلامت و کیفیت زندگی زنان و خانواده‌های جامعه نقش بسزایی ایفا کند. یکی از مزایای رشته مامایی گرفتن حق تاسیس مطب بعد از ۷۰ زایمان طبیعی است که امری سخت و طاقت‌فرسا اما شیرین است. البته این نکته مهم است که درآمد رشته مامایی با تاسیس مطب به طور چشمگیری افزایش پیدا می‌کند.

خب این بخش از مقاله معرفی رشته مامایی هم تموم شد. وقتشه بریم سراغ بحث مامایی بهتره یا پرستاری؟

پرستاری بهتره یا مامایی؟

مامایی بهتره یا پرستاری؟

خب انگار به بحث نهایی و مقایسه مامایی یا پرستاری رسیدیم. خب نظر خودتان چیست مامایی بهتر است یا پرستاری؟ در حوزه مراقبت های بهداشتی، دو حرفه مهم و مورد توجه برای ارائه خدمات به مادران و نوزادان، مامایی و پرستاری هستند. هر دو از این حرفه ها نقش مهمی در حفظ سلامتی بیماران دارند و به طور کلی برای بهبود کیفیت مراقبت های بهداشتی و درمانی استفاده می شوند. اما سوال اینجاست که کدام یک از این دو حرفه بهتر است؟

در این بخش ، به بررسی و مقایسه این دو شغل خواهیم پرداخت و تلاش می کنیم تا به نتیجه قابل قبولی برسیم و به سوال جواب بدیم.

رشته پرستاری رشته‌ه‌ای است که در تماس با طیف بسیاری از بیماری‌هاست. اما مامایی برخلاف آن با مسائل و بیماری‌های کمتری در ارتباط است. پرستاری یک توانایی عمومی در سطح علوم پزشکی دارد که برای هر بیماری مثل آچار فرانسه است. اما افراد رشته مامایی به گونه‌ای تخصص داشته و در اعمال مربوط مادران باردار و… به فعالیت میپردازند. به طور کلی مامایی فعالیت محدودتر و راحت‌تری دارد. شیفت‌های شبانه و دراز پرستاری به علاوه حقوق و مزایا کم به یک کنار و زایمان‌های سخت و شرایط بحرانی مامایی در یک کنار.

 

نتیجه‌گیری

با توجه به تحلیل و مقایسه های انجام شده هر دو رشته مامایی و پرستاری، می توان نتیجه گرفت که هر دو حرفه مامایی و پرستاری اهمیت و ارزش خود را دارند.  هر دو نقش مهمی در حفظ سلامتی بیماران و اعضای جامع بخصوص نوزادان و مادران دارند.

اما بیاید کمی دقیقتر به آمارها و نتایج نگاه کنیم.

بر اساس مقایسه های انجام شده، مامایی به دلیل وظایف و مسئولیت های بیشتر، میزان فشار کاری بالاتر و نیاز به مهارت های خاص، در سطح بالاتری قرار دارد. علاوه بر این، ماماها نیز می توانند در بخش های مختلفی از امور بهداشتی و درمانی مشغول به کار شوند. و حتی فرصت های شغلی بیشتری در جامعه داشته باشند. در ضمن رشته پرستاری اغلب یک توانایی عمومی در بیمارستان‌ها و مراکز درمانی را داراست که میتواند تا یک حد مشخص به انجام کارها بپردازد.

فعالیت بیشتر و شیفت‌های خسته‌‌کننده از دیگر مباحث مهم در پرستاری است. با این حال، هر دو حرفه نیاز به آموزش و توانمندسازی مداوم دارند تا بتوانند به بهترین شکل مراقبت های بهداشتی و درمانی را ارائه کنند. پس اگر شما فردی هستید که به فکر رشد مداوم و خلاقیت هستید ، تمامینو به شما رشته مامایی را پیشنهاد می‌دهد. و نتیجه کاملا شفاف است اگر بخواهم به سوال شما که مامایی یا پرستاری  یک رشته از این دو را پیشنهاد بدهم ، قطعا مامایی انتخاب من است.

❓️سوالات متداول

✅️رشته مامایی در دانشگاه چند ترم است؟

همانطور که در ابتدای مقاله معرفی رشته مامایی ذکر شد این رشته در مقطع کارشناسی ۸ ترم تحصیلی یا همون ۴ سال خودمونه که باید حدودا بیش از ۱۳۰ واحد را گذراند. البته این نکته مهم است که دروس رشته مامایی در چند ترم اول به شکل تئوری می‌باشد. و در ادامه عملی‌تر شده که با ورود دانشجو به بیمارستان نقش حقیقیتری به خود می‌گیرد.

✅️ آیا قبولی در رشته مامایی بدون کنکور امکان‌پذیر است؟

در سال‌های اخیر طرحی توسط وزارت بهداشت صورت گرفت که ورود به رشته مامایی بدون کنکور امکان‌پذیر شد. البته اکنون این امکان وجود ندارد. اما ممکن است وزارت بهداشت کشور با توجه به صلاحدید و نیاز خود در سال‌های بعد از این امکان استفاده کند تا نیاز برخی مناطق محروم را برطرف کند.

✅️ آیا طی کردن طرح ۲ ساله خدمت در مناطق محروم اختیاری است؟

بله با توجه به نکات ذکر شده در مقاله معرفی رشته مامایی می‌توان به این نتیجه رسید که گذراندن طرح ۲ ساله خدمت مناطق محروم اختیاری می‌باشد.  و صرفا برای ایجاد سابقه و کسب تجربه بیشتر بوده است و تاثیر کمی هم بر روی درآمد رشته مامایی دارد. به همین خاطر درآمد رشته مامایی در این زمان خیلی کم است.

✅️بازارکار رشته مامایی در ایران چطور است؟

با توجه به نیاز بالای کشور و همینطور جهان به ماما می‌توان گفت که این رشته‌ ظرفیت بالایی دارد که به این زودی اشباع نمی‌شود. پس سرمایه گذاری در این رشته به خوبی می‌تواند باعث موفقیت افراد در آینده شود.

امیرحسین رفیعی

مدیریت و پشتیبانی وبسایت هستم و درصورت بروز هرگونه مشکل درخدمتتونم!

نوشته های مشابه

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

ضبط پیام صوتی

زمان هر پیام صوتی 5 دقیقه است