چگونه انگیزه ام را برای درسخواندن افزایش دهم؟
از راهکار های ایجاد انگیزه هنگام درسخواندن بیشتر بدانیم...
به عنوان یک دانشآموز درسخوان، انگیزه عامل مهمی در اثرگذاری و پایداری شما در مسیری که هستید، خواهد داشت. انسان هیچوقت از انگیزه خالی نمیشود. حتی کسی که میگوید من انگیزه هیچ کاری را ندارم، میتوان گفت برای استراحتکردن انگیزه دارد!
پس بهتر است بگوییم انگیزه کافی برای انجام کاری را نداریم.
انگیزه یک نوع نیرو و انرژی جهتدار است. شاید بتوان انگیزه را به عنوان موتور محرک انسان در نظر گرفت.
اهمیت انگیزه از آن جهت است که :
۱_باعت میشود رفتارهایتان دارای سمت و سوی مشخصی باشند.
۲_ در برابر موانع و مشکلات مسیر شما را مقاوم تر میکند. یعنی پافشاری و تحمل شما را بیشتر میکند.
۳_ کیفیت و بازدهی عمل شما را افزایش میدهد.
این امر در بین دانشآموزان بخصوص دبیرستانی ها، اهمیت بیشتری دارد. شما ابتدا باید با ” انگیزه و علاقه کافی ” وارد رشته خود شده باشید، تا بتوانید ادامه مسیر را طی کنید.
حالا در طی مسیری که برای خود طراحی کرده اید، از انگیزهسازها استفاده کنید.
انگیزهسازها مواردی هستند که به شما حس و حال خوب میدهند و ذهنیت شما را مثبت نگه میدارند.
اکنون به برخی از کارهایی که مطالعه شما را بهبود میبخشد و انگیزه شما را حفظ میکند میپردازیم. امیدواریم این مطالب برای شما مفید واقع شوند…
روشهاي زيادي براي مطالعهي بهتر وجود دارد و کتابهاي زيادي در اين باره نوشته شدهاند. دقت داشته باشید که هر کس شیوه مناسب خود را دارد.
در اینجا راههایی که هم به مطالعه و هم به انگیزه کمک کند را برای شما بیان میکنیم.
1. براي مطالعه به خودتان پاداش بدهید!
هر کسی میتواند از این روش استفاده کند. این سادهترین و ابتداییترین راه برای ایجاد انگیزه در مورد هر کاری است!
جایزه شما ميتواند يک خوراکی يا تماس با يک دوست صميمي يا ديدن قسمتي از فيلم و کارتون مورد علاقه شما باشد. یا هر کاری که به آن علاقهمند هستید. وقتی بازه یا بازههای زمانی مطالعه را به پایان رساندید ، بر اساس زمان و امکاناتی که دارید این کار را عملی کنید. بدین ترتیب مغز شما برداشت خوشایندی از این موضوع خواهد داشت.
2. براي کارهای خود برنامهي مشخص داشته باشید
در صورتي که براي هر يک از کارها وقت معینی درنظر بگيريد، موفقتر خواهيد بود؛ زيرا بدن انسان به اين برنامهها عادت ميکند. از خاصیت تطبیقپذیری بدن استفاده کنید. ذهن ما میتواند خودش را با شرایطی که در آن قرار میدهید تطبیق دهد و با کنترلی که روی بقیه اعضا دارد، آنها را هم با خود همراه کند.
مثلا اگر قرار است متنی طولانی را در بازهای مشخص بخوانید، آگاهانه تمرکز خود را افزایش داده و تند تر بخوانید. اگر توانستید آن متن را در زمان کمتر یا در همان میزان تعیین شده تمام کنید، این خودش حس و حال خوب و انگیزه شما را بالا میبرد.
سختگیر نباشید، اگر کمی جلوتر و عقبتر از زمان مشخص شده کارهایتان را انجام دادید اشکالی ندارد!
3. ساکت! میخواهم تمرکز کنم!!!
بعضی اوقات با صداي بلند مطالعه کنید تا بتوانيد مطالعه کردن خودتان را ببينيد! اما این کار اگر باعث عادت شما به بلندخواندن شود، معمولا توصیه نمیشود.
چون بعضی افراد موقع بلند درسخواندن میخواهند خیلی آرام و شمرده شمرده بخوانند…
♦ حتی اگر در کتابخانهای رفتید باعث برانگیختن حساسیت دیگران و حس اضطراب خودتان میشود.
? ضمنا! سر جلسه کنکور نمیتوانید اینکار را انجام دهید، هم بخاطر احتمال پرت شدن حواس دیگران. و هم اینکه آنجا نیاز دارید سرعت عمل داشته باشید.
آرام و شمرده شمرده خواندن خوب است. اما برای جلسه کنکور سعی کنید در دلتان! سریع و با نهایت تمرکز سوالات را بخوانید.
از گوش دادن به موسيقي هنگام مطالعه پرهيز کنید تا تمرکزتان از بين نرود و مجبور نشويد جملهاي را که با يک بار خواندن برايتان قابل فهم است، دوباره و چندبار بخوانيد. حتی اگر آهنگ ملایم باشد!
وقتی خودتان شاهد بالا بودن سطح تمرکز و غرق شدن خود در حل سوالات و مفاهیم درسی شوید، حس شیرین انگیزه و اقتدار به شما دست خواهد داد.
4.برای ایجاد انگیزه، انگيزه داشته باشید!!!
قدرت تلقین مثبت را دست کم نگیرید…
اگر مدام به چیزی فکر کنید ناخودآگاه شما درگیر آن شده و ممکن است اعمال و رفتار شما در جهت آن چیز حرکت کند. از این مورد برای اهداف مثبت خود در زندگی استفاده کنید.
به اين فکر کنید که با چه هدفی مطالعه ميکنيد؛
برای…
- ماهر شدن، تسلط شما به آن مبحث درسی و کسب نمرات بهتر
- هدفی برای به خوبی طی کردن دوره ای از زندگی؛ مثل دبیرستان و کنکوووررر!
- افسوس نخوردن در آینده
- تا در حوزه ای فعالیت کنید که به آن علاقه دارید.
- براي آن که در آينده در شغل مورد علاقه تان موفق باشيد.
- چه اشکالی دارد؟ اصلا برای رضای خدا!
نه به اين خاطر که خانواده يا معلم، شما را مجبور به درسخواندن ميکنند. البته اگر کسی شما را مجبور به درسخواندن میکند، لطفا سعی کنید اول این عامل روانی را برطرف کنید. چون در اولین قدم افزایش انگیزه و امید باید نکات منفی را کنار زد.
ناامید نشوید، انسان قوی بدون دلیل بد به دلش بد راه نمیدهد. بدانید، وقتی پای علاقه شما در میان باشد، مهمترین کسی که در مطالعه شما تاثیر گذار است خودتان هستید. شما تعیین میکنید چه میزان و با چه کیفیتی درس بخوانید.
5. از فرصتها به خوبي استفاده کنید…
زمان اولین سرمایه ما برای هر کاری در این دنیا است. طوري برنامهريزي کنید که به کارهای ضروری ديگر هم برسيد.
امید هم نعمتی همچون زمان است که ما از آن به عنوان انگیزه یاد میکنیم.
وقتی شما ببینید در کنار درسخواندن به کارهای دیگرتان هم رسیده اید، به ادامه دادن با شیوه صحیحی که در پیش دارید امیدوارتر خواهید شد، در نتیجه انگیزه ادامه مسیر در شما شکل خواهد گرفت.
6. اگر نميدانيد، بپرسید
وقتی دربارهي چيزي شک داريد، بيمعطلي آن را بپرسید؛ چون يک سؤال بيجواب ذهن شما را مشغول ميکند و نميتوانيد با تمرکز به درس خواندن ادامه دهيد.
اگر در آن زمان امکان مطرح کردن سوال را ندارید. مثلا موقع شروع یا حین درسخواندن یادتان افتاد. اگر اهمیت آن از درس بیشتر نباشد، آن را یادداشت کرده و بعدا بپرسید!
7. برای ساخت انگیزه ساعت مناسبي از روز را به درس خواندن اختصاص بدهید
آخر شب وقت خوبی براي درسخواندن نيست؛ زيرا بسيار خستهايد. اين نیز خوب نيست که درست بعد از بيدار شدن به سر ميز مطالعه برويد. هم چنين هرگز بعد از غذاخوردن شروع به درسخواندن نکنید، چون تمام خون بدنتان براي گوارش غذا در شکم جمع شده است و خوابتان ميگيريد.
پس چه موقع براي مطالعه مناسب است؟
حداقل موقع این است که اگر صبح زود از خواب بيدار شدهايد و کمي ورزش کردهايد(ویندوز تون بالا اومده!)، ميتوانيد صبحها درس بخوانيد. اما اصلاً خوب نيست که از روي تختخواب پشت ميزمطالعه بپريد. هم چنين اگر بعد از غذا خوردن خوابتان ميگيرد، کار کوچک دیگری قبل از شروع درس خواندن انجام دهید. همچنین يک چرت بيست تا سي دقيقهاي ميتواند شما را سرحال بياورد!
8 .به اندازهي کافي بخوابید
بر اساس آن چه که در نکتهي 2 و 7 گفتيم، همان طور که کارهايتان را با برنامه مشخصي پيش ميبريد، بايد بهترين زمان را براي خوابيدن در نظر بگيريد تا ذهنتان فعال و سالم باشد. میزان ساعت مورد نیاز برای خوابیدن در سنین مختلف فرق میکند. به طور کلی از نوزادی تا کهنسالی میزان نیاز افراد به خواب کمتر میشود! برای یک انسان سالم و بالغ به طور میانگین ۷ تا ۸ ساعت خواب کافي است.
9. ميزان مطالعهتان را بالا ببرید
اين مسلم است که مطالعه، آگاهی را افزايش ميدهد. اما عادت به مطالعه توانايي درک مسائل و تحليل آنها را بالا ميبرد. سعی کنید خودتان را به مطالعه طولانی مدت عادت دهید.
برای این کار…
♥ باید ابتدا محل صحیح و طرز صحیحی برای مطالعه انتخاب کنید.
♥ منبع مناسبی را برای مطالعه انتخاب کنید.
کتاب های خیلی سخت و سنگین و موضوعی که پیش نیاز های آن را ندارید، شما را خسته و کلافه میکند چون نمیتوانید بین جملات ارتباط برقرار کنید و تمرکز شما به هم میخورد.
♥ آرام آرام ساعت مطالعه خود را افزایش دهید.
10. پس از مدتي درسخواندن، به کارهاي موردعلاقهتان بپردازید
سخت است که بخواهید مانند يک ماشین بدون وقفه درس بخوانيد. درستش هم این نیست!
بهتر است هر 45 الی 50 دقیقه يکبار(اگر شما به بازه زمانی دیگری عادت کردهاید اشکال ندارد) به خودتان استراحت بدهيد و به کاري که دوست داريد بپردازيد. نقاشي بکشيد، به يک موسیقی گوش بدهید.
یکی از کار های بسیار تاثیرگذار در این مواقع، انجام کارهای خانه است!!!
اتاق خود را مختصرا تمیز کنید، لباس ها را مرتب کنید. کمک به پدر و مادر را فراموش نکنید!
مهم این است که چند لحظهای ذهنتان آزاد شود…
اگر در محدودیت زمانی قرار دارید، کار مهم و زمان بر را شروع نکنید. دست از مطالعه بکشید ، راه بروید ، چشمانتان را بشویید، خوراکی مختصری تناول کنید.
ذهنتان را هم برای این چند دقیقه (هرچند کم) ، از درس و درگیریهای مربوط به آن دور کنید. اینکار باعث افزایش بازدهی و دیرتر خسته شدن شما در بازه بعدی مطالعه خواهد شد.
معجزه انگیزه را در زندگی خود دست کم نگیریم…
انگیزه و امید برای بسیاری از احساسات منفی، درمان شناخته میشود. و حتی عاملی برای ادامه زندگی است.
امیدواریم مطالب گفته شده را به وادی عمل در بیاورید. و انگیزه خود را به اوج برسانید.
با آرزوی موفقیت…
تشکر
عالی بود
خیلی سپاسگزارم از شما، موفق باشيد همیشه?❤
خواهش میکنم???
آقا متین عالی بود?
ممنون از لطف تون??
سلام آقای آقاخانی شما هم مشاوره میدین؟
بله اقای اقاخانی هم طرح مشاوره دارن
به قسمت فروشگاه مراجعه کنید :
https://tamamino.ir/shop
وای خیلی خوبه❤️❤️❤️❤️
خواهش